I det digitala arkivet finns handskrifter och andra arkivhandlingar i original från Svenska Ostindiska Compagniet. Handlingar kan studeras och sökas på nätet, bl.a. skeppsrullor över besättningsmännen.
Webbplatsens språk: 
http://www.ub.gu.se/samlingar/handskrift/ostindie

Visa mera
Presentation av organisationen, historiken, verksamheten och målsättningen vid SLS. Länkar till arkiv, bibliotek, bokutgivning, donationer, kataloger och register samt vetenskapliga nämnder och forskningsprojekt. Kontaktuppgifter och formulär för stipendieansökningar ingår.
Webbplatsens språk: 
http://www.sls.fi

Visa mera
Åbo Akademis bilddatabaser: Artpic vid Konstvetenskapliga institutionen, Bildsam från Åbo Akademis bildsamlingar, Etnpic vid Etnologiska institutionen och Musicpic vid Sibeliusmuseum / Musikvetenskapliga institutionen. Möjlighet att söka konstverk, fotografier, etnologiska teckningar och musikbilder. Resultat av projektet Digitalisering av det finlandssvenska bildarvet - minoritetskultur tillgänglig för forskare 1.5.1996-30.4.1998.
http://web.abo.fi/library/bildarvet/index.sht

Visa mera
Informationscentralen TINFO:s hemsida samlar info om och länkar till Finlands teaterliv, dvs. teatrar och teaterföreningar (även internationella) samt utbildningar och olika arkiv- och bibliotekstjänster.
http://www.tinfo.fi/se

Visa mera
Teaterfolk, forskare och andra som är intresserade av utövande konst har möjlighet att bekanta sig med Teatermuseets arkiv, föremålssamling och handbibliotek i forskarsalen. Teatermuseets samling av tidningsurklipp täcker spelåren 1923/24−2009/2010.
Webbplatsens språk: 
http://www.teatterimuseo.fi/sv/informationsservice/bra-att-veta/

Visa mera
På Scenkonstmuseet finns bland annat scenografi och kostym, teaterdockor och bildkonst. Möjlighet att söka i arkivet via webbsidan.
Webbplatsens språk: 
http://scenkonstmuseet.se

Visa mera
Bilder, böcker, artiklar och arkivhandlingar från 1845 fram till idag. Man måste registrera sig för att kunna söka i arkivet, men vem som helst kan registrera sig.
Webbplatsens språk: 
http://www.designarkiv.se

Visa mera
Nationalbibliotekets samling av digitaliserade historiska dagstidningar.
Webbplatsens språk: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?formats=NEWSPAPER

Visa mera
Finna.fi ger tillgång till material i Finlands museer, bibliotek och arkiv. I Finna.fi hittar du allt tillgängligt material som de medverkande organisationerna erbjuder med samma sökning.
Webbplatsens språk: 
https://www.finna.fi/?lng=sv

Visa mera
Levande minne är Nationella audiovisuella institutets (KAVI) webbtjänst som synliggör Finlands audiovisuella historia. Levande minne består av ett rikt material taget från KAVIs omfattande samlingar vid filmarkivet samt radio-och televisionsarkivet. Här kan du titta på dokumentärfilmer, reklamfilmer, nyhetsöversikter och fiktion. Materialet sträcker sig från autonomins tid till 2000-talet.
Webbplatsens språk: 
https://elavamuisti.fi/sv

Visa mera
Institutet för språk och folkminnen samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. Institutet arbetar också med språkvård och språkpolitik och med att levandegöra och sprida kunskap samt ge råd i språkfrågor. På sidorna information också om klarspråk och minoritetsspråk.
Webbplatsens språk: 
https://www.isof.se/

Visa mera
Personuppgifter kan sökas över stupade 1914-1922. Databasen upptar f.n. uppgifter om mer än 35 000 krigsdöda främst under 1918 års krig och dess efterspel.
Webbplatsens språk: 
http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/main?lang=sw

Visa mera
I Lantmäteriverkets arkiv finns handlingar och kartor som berör lantmäteriförrättningar samt grundkartor och sockenkartor. På sidan finns information om handlingarna, kartorna och flygbilderna och hur man kan använda dem. Kartorna och flygbilderna kan läsas på nätet.
Webbplatsens språk: 
https://www.maanmittauslaitos.fi/sv/information-om-lantmateriverket/teman/gamla-kartor-och-handlinga...

Visa mera
Finna klassrum erbjuder materialpaket och färdiga förslag till övningsuppgifter åt lärare vid grundskolor och gymnasier. Paketen har sammanställts av museer, arkiv och lärare.
Webbplatsens språk: 
https://www.finna.fi/Content/luokkahuone?lng=sv

Visa mera
Eilen-arkivet är ett nätarkiv som Utrikespolitiska institutet upprätthåller. Arkivet som omfattar viktiga utrikespolitiska tal och dokument är öppet för alla. Arkivet har därtill en kronologi som upptar de för den finländska utrikespolitiken viktigaste händelserna från 1973 och framåt.
Webbplatsens språk: 
https://www.eilen.fi/se/home/

Visa mera
Filmarkivet.se innehåller unikt rörligt bildmaterial ur arkiven, främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling samt framväxten av dagens samhälle.
Webbplatsens språk: 
http://filmarkivet.se/

Visa mera
För klassrummet är en sektion inom webbsidan Filmarkivet.se som kan användas för undervisning för elever både i grundskolan och på gymnasiet. De hundratals filmerna (allt från dokumentärfilmer till reklam) under tretton teman passar bland annat till teman geografi och historia. Filmerna tangerar Sveriges historia och samhälle. Under filmerna finns frågor om videorna som kan tas upp i klassrummen.
Webbplatsens språk: 
https://www.filmarkivet.se/lararteman/

Visa mera
Sökning i Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser i Digitala forskarsalen samt söka information om arkiv och arkivinstitutioner i Sverige i Nationella Arkivdatabasen.
Webbplatsens språk: 
https://sok.riksarkivet.se/

Visa mera
Kringla är en svensk samsökstjänst som söker och visar information från flera svenska museer, arkiv och register. Det rör sig om allt från föremål i ett museums samlingar till information om kulturhistoriskt intressanta byggnader och fornlämningar. Via Kringla kan du söka i flera olika informationsmängder på ett ställe via två olika sökingångar; dels ett fritextsök, dels ett kartsök där du väljer ett utsnitt av en karta och söker fram vad som finns på den platsen. Kringla vänder sig till den som är intresserad av historia och nyfiken på vad som gömmer sig i museer, arkiv och register runt om Sverige.
Webbplatsens språk: 
https://www.kringla.nu/kringla/

Visa mera
Gardberg Center är ett lokalhistoriskt utvecklingscentrum i Raseborg med uppgift att sammanföra hobbyhistoriker och yrkesforskare. På hemsidan beskrivs föreningens verksamhet och målsättningar.
Webbplatsens språk: 
https://gardbergcenter.hembygd.fi/gardbergcenter/valkommen/

Visa mera
Arkivverkets webbplats innehåller länkar till Riksarkivet, landsarkiven, Arkivdatabasen och register, publikationer, utbildnings- och konsulttjänster, informationskällor och länkförteckningar, föreskrifter och anvisningar, privatarkiv och kontakter kring arkiv och arkivering främst i Finland.
Webbplatsens språk: 
https://kansallisarkisto.fi/sv/framsida

Visa mera
Digitalarkivet är Riksarkivets lagrings- och visningssystem för arkivhandlingar och kartor som digitaliserats av arkivverket.
Webbplatsens språk: 
https://astia.narc.fi/uusiastia/index.html

Visa mera
Dokumentationsarkiv med pressklipp ur finlandssvenska tidningar fr.o.m. 1900-talets början. Databasen Presstanda innehåller artiklar fr.o.m. 1990 ur bl.a. Hufvudstadsbladet och Vasabladet.
Webbplatsens språk: 
https://www.bragespressarkiv.fi

Visa mera
Kulturvetenskapliga arkivet Cultura är ett forskningsarkiv för studenter, forskare, personal och allmänhet. Arkivet bildades när Etnologiska arkivet, Folkloristiska arkivet och Svensk-Finlands textilarkiv förenades.
https://www.abo.fi/om-abo-akademi/arkiv-och-museer/cultura/

Visa mera
Svenska centralarkivet arkiverar dokument för Svenska folkpartiet, Svensk Ungdom och Svenska kvinnoförbundet samt andra finlandssvenska organisationer och föreningar. På sidorna finns kontaktuppgifter och en förteckning över arkivets innehåll.
Webbplatsens språk: 
https://www.svenskacentralarkivet.fi

Visa mera