Information om dataskydd i Finland. Aktuella länkar till källor och utredningar inom ämnet både i finland, Sverige och inom EU. Länk till Datasekretessnämnden ingår.
Webbplatsens språk: 
http://www.tietosuoja.fi/sv/

Visa mera
Termbank med språkliga rekommendationer för svenskt språkbruk kring datorer, nätverk, internet och webben. Uppdateras och byggs på kontinuerligt. I arbetet deltar språkvårdsorgan och renommerade dataföretag i Sverige och Finland. Omfattar sökmaskin, ordlista, frågor och svar i översikt, frågesamlingar kring termer, skrivregler och övrigt språkligt stoff, artiklar om språkliga och tekniska frågor samt sökordsregister. Presentation av Datatermgruppens medlemmar och verksamhet samt principerna för termarbetet ingår.
Webbplatsens språk: 
http://www.nada.kth.se/dataterm

Visa mera
En guide till hur man skriver specialtecken på datorn med hjälp av olika tangentkombinationer. Sidan "Mediemänniskan" är en blogg om journalistik och media av journalisten Nick Näslund.
Webbplatsens språk: 
http://www.mediemanniskan.se/tecken-tangentbordet

Visa mera
Svenska pensionärsförbundets sida för dig som är senior och som använder dator. På den här sidan hittar du instruktioner och nyheter som är aktuella för seniorer som använder dator. Du hittar de artiklar som ingått i it-biten i God Tid och annat aktuellt, som instruktioner och tips.
Webbplatsens språk: 
https://www.spfpension.fi/sv/it/it_for_seniorer/

Visa mera
Under Medie- och digitalkunskp hittar du bl.a. Yles Digiträning-artkilar och nyhetsquiz. Digiträning-artiklarna lär ut viktiga digitala färdigheter som kan behövas i vardagen, t.ex. om hur man shoppar säkert på nätet, tips på hur ett bra lösenord ser ut och hur man hittar bilder man får använda fritt.
Webbplatsens språk: 
https://svenska.yle.fi/kategori/vetamix/medie-och-digitalkunskap

Visa mera
Vet du hur man använder sökmotorer? Kan du urskilja en krypterad nätanslutning från en okrypterad? Svara på 10 frågor och se på vilken nivå dina digikunskaper är.
Webbplatsens språk: 
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/26/digitraning-testa-din-digikompetens

Visa mera
Datero är en förening som arbetar med IKT (information- och kommunikationsteknik) för personer med särskilda behov. Här kan man få information om specialpedagogiska dataprogram och appar, tekniska läs- och skrivhjälpmedel och specialpedagogiska metoder. Datero ordnar t.ex. handledningar, studiecirklar, kurser och seminarier.
Webbplatsens språk: 
http://www.datero.fi/sv/

Visa mera
Svenska datatermgruppen är en brett sammansatt grupp som ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska. Det går att söka termer, förkortningar och svar på frågor.
Webbplatsens språk: 
http://www.datatermgruppen.se/

Visa mera
Digiträning är en serie med tydliga tipsartiklar. Med hjälp av dem kan du träna upp dina vardagsfärdigheter när det gäller datorer, mobiltelefoner och att sköta ärenden digitalt.
Webbplatsens språk: 
https://svenska.yle.fi/kategori/vetamix/digitraning

Visa mera
Sveriges utbildningsradios serie Seniorsurfarskolan lär ut digitala färdigheter för seniorer. I serien går man igenom olika tjänster och tipsar om vad man ska tänka på då man använder internet. Med finns också en lärarhandledning.
Webbplatsens språk: 
https://urplay.se/serie/215217-seniorsurfarskolan

Visa mera
I Sveriges utbildningsradios serie Seniorsurfarna skickas fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Det är Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling. Målet är att gå från mer eller mindre digital oskuld till en "fullfjädrad seniorsurfare". Guide och programledare är Kattis Ahlström. Med finns också en lärarhandledning.
Webbplatsens språk: 
https://urplay.se/serie/214200-seniorsurfarna?fbclid=IwAR2QyYoTQEpfs_Zc_CkNG-YA2ZH2OOFOhV42Qabk929TZ...

Visa mera
En artikel som är en introduktion till de termer och begrepp som vanliga datoranvändare kommer i kontakt med. Trespråkig ordlista (svenska-finska-engelska) över i artikeln nämnda termer ingår.
Webbplatsens språk: 
https://kaino.kotus.fi/www/ordlistor/dataordlista.html

Visa mera