Verkkogalleria kertoo sata tarinaa suomalaisista, jotka ovat jättäneet jäljen 100-vuotiaaseen Viron tasavaltaan. Mukana on tiedemiehiä, vapaussotureita, kulttuurivaikuttajia, tavallisia kansalaisia ja päättäjiä.
Webbplatsens språk: 
https://estofilia.finland.ee/

Visa mera
Täällä voi lukea Musiikkiarkiston julkaisemia kirjoja, jotka käsittelevät suomalaista populaarimusiikkia ja sen tekijöitä. Tarjolla on e-kirjoja äänilevyn historiasta, pophistoriasta, viihdemusiikista, jazzista sekä säveltäjistä ja muusikoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.musiikkiarkisto.fi/oa/

Visa mera
Eduskunnan kirjasto on julkaissut verkossa vuonna 1997 painettuna ilmestyneen kirjan Suomen ensimmäisistä naiskansanedustajista. Kirja tarkastelee siirtymistä yksikamariseen eduskuntaan ensimmäisten kansanedustajanaisten kautta. Myös naisten äänioikeuden historiaa esitellään lyhyesti.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eduskunta/yksi-kamari-kaksi-sukup...

Visa mera
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta presidentti J. K. Paasikiven syntymästä. Sivustolla voi tutustua Paasikiven henkilöhistoriaan ja poliittiseen toimintaan. Vuoden mittaan päivittyvälle sivustolle tallennetaan Paasikiven päiväkirjoja, muistelmia, häneen liittyviä dokumentteja, artikkeleita ja teoksia sekä audiovisuaalista aikalaismateriaalia. Sieltä löytyy myös juhlavuoden ohjelma.
Webbplatsens språk: 
https://jkpaasikivi.fi/

Visa mera
Ville Kajanteen tutkimuksen aiheena on kulttuuriadressi, jonka tarkoituksena oli painostaa Venäjän tsaari Nikolai II:sta ottamaan huomioon Suomessa esitetyt vaatimukset helmikuun manifestin peruuttamiseksi. Tutkimuksessa selvitetään, miten kansainvälinen kulttuuriadressi toteutettiin ja mikä teki sen tarpeelliseksi ja mahdolliseksi.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-653-450-6

Visa mera
Kirjailija Pentti Haanpään tuotantoon ja elämään liittyvää digitoitua aineistoa. Kokoelmassa on kirjailijan muistiinpanoja ja päiväkirjamerkintöjä sekä novellien ja romaanien käsikirjoituksia. Kokoelma sisältää myös valokuvia sekä Haanpään sukulaisten ja tuttavien haastatteluja.
Webbplatsens språk: 
https://digi.kirjastot.fi/collections/show/362

Visa mera
Svenska litteratursällskapet i Finland on julkaissut 1310 kirjettä, jotka Albert Edelfelt kirjoitti äidilleen Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901. Henkilöhistorian ohella kirjeet kertovat suomalaisen taiteen kultakaudesta ja 1800–luvun lopun eurooppalaisesta kulttuurihistoriasta. Verkkopalvelussa on mukana myös Sirpa Kähkösen suomennokset 232 kirjeestä, jotka on aiemmin julkaistu Anna Kortelaisen toimittamassa kirjassa. Palvelu sisältää myös Edelfeltin maalauksia ja piirustuksia Kansallisgallerian kokoelmista.
Webbplatsens språk: 
https://edelfelt.sls.fi/fi/

Visa mera
Artikkeli kertoo Wivi Lönnin ja Hanna Parviaisen elämästä ja työstä. Lönn oli ensimmäinen suomalainen oman arkkitehtitoimiston perustanut nainen. Parviainen oli puolestaan teollisuusyrittäjä, joka sai ensimmäisenä naisena Suomessa kauppaneuvoksen arvonimen.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/uutiset/3-11851431

Visa mera
Ann-Marie Ivars on koonnut kirjaansa Etelä-Pohjanmaalta Amerikkaan 1900-alussa lähteneiden siirtolaisten ja paluumuuttajien kokemuksia ja elämäntarinoita.
Webbplatsens språk: 
https://www.sls.fi/sv/utgivning/amerikaminnen

Visa mera
Dokumenttiaineistoihin, muistelmiin ja uutiskuviin perustuva draamasarja kertoo Suomen lähihistoriasta 1930-luvulta jatkosodan syttymiseen 1941 saakka. Sarja valottaa Suomen, Neuvostoliiton ja Saksan suhteita, talvisodan syttymisen syitä sekä toisen maailmansodan alkutapahtumia. Sodan ja rauhan miehet on TV2 Teatteriohjelmien kymmenosainen sarja vuodelta 1978.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-4195013

Visa mera
Karttapohjainen palvelu, joka kertoo Suomen historiasta henkilöhistoriallisesta näkökulmasta. Sivustolla voi jakaa oman sukunsa tai yhteisönsä tarinan itsenäisestä Suomesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.100tekijaa.fi/

Visa mera
Täällä voi tutustua suomalaisiin tutkimusmatkailjoihin aikajanalla ja kuunnella heistä kertovaa Ylen 12-osaista radiosarjaa.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/kulttuuri/suomalaisia-tutkimusmatkailijoita

Visa mera
Kansallisbiografiaan perustuva verkkojulkaisu esittelee englanniksi sata Suomen historiassa vaikuttanutta henkilöä.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallisbiografia.fi/english/

Visa mera
Kansallisbiografiaan perustuvaan venäjänkieliseen verkkojulkaisuun on valittu sellaisten eri aloilla vaikuttaneiden suomalaisten elämäkertoja, joilla on yhtymäkohtia Venäjän historiaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallisbiografia.fi/pdf/kb_ru.pdf

Visa mera
Kansallisbiografia-verkkojulkaisussa on lähes 6 500 suomalaista pienoiselämäkertaa tuhannen vuoden ajalta. Tietoihin sisältyvät perhetiedot, tiedot henkilön koulutuksesta ja urasta, teoksista ja tuotannosta sekä julkisista muotokuvista ja muistomerkeistä. Myös lähdekirjallisuutta on koottu elämäkertatietojen päätteeksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia

Visa mera
SKS:n verkkojulkaisussa esitellään lähes 500 keisarillista Venäjää palvellutta suomalaista kenraalia ja amiraalia. Pienoiselämäkerrat käsittävät kohdehenkilöiden henkilö- ja perhetietojen lisäksi tietoja heidän uransa etenemisestä sekä saaduista kunnia- ja ansiomerkeistä. Tietoa voi hakea joko hakulomakkeella tai sukunimen mukaan aakkosittain järjestetystä listasta.
Webbplatsens språk: 
https://kansallisbiografia.fi/kenraalit

Visa mera
Verkkonäyttelyssä esitellään suomalaisia tiedenaisia ja heidän työtään. Sivuilla kerrotaan myös naisen asemasta suomalaisessa tiedemaailmassa yleisemminkin. Tiedenaisia voi etsiä aakkosellisesta luettelosta, tieteenaloittain ja aikakausittain. Runsaasti kirjallisuusviitteitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.mv.helsinki.fi/home/eisaksso/tiedenaiset/

Visa mera
Yle klassisen Musiikin syntymäpäiväkalenteri kertoo monipuolisesti Suomen musiikkielämän vaikuttajista. Kalenterin karikatyyrit ovat Lassi Rajamaan käsialaa.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/klassinen/musiikin-syntymapaivakalenteri

Visa mera
Biografiasampo tarjoaa mahdollisuuden tutkia suomalaisten merkkihenkilöiden elämäkertoja eri näkökulmista, henkilön, paikan ja henkilön verkostojen suhteen.
Webbplatsens språk: 
https://biografiasampo.fi/

Visa mera
Lena von Bonsdorffin kirjoittama elämäkerta Martin Wegeliuksesta (1846–1906). Wegelius johti lähes neljännesvuosisadan ajan perustamaansa Helsingin musiikkiopistoa, Sibelius-Akatemian edeltäjää. Hän toimi myös oopperakapellimestarina, säveltäjänä, kuoronjohtajana, kuorosäveltäjänä ja sovittajana.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-329-112-6

Visa mera
Yle Areenassa on katsottavissa kaikki Itse asiassa kuultuna -sarjan jaksot, joissa merkittävät suomalaiset kertovat urastaan omin sanoin. Vanhimmat ohjelmat ovat 1970-luvulta.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/57-E0dVDxXdX

Visa mera
Matrikkeli käsittää ajan lääninhallinnon syntymisestä vuonna 1634 isoon vihaan. Siihen on otettu mukaan valtion alue- ja paikallishallinnon, lääninhallitusten ja niiden alaisten kihlakuntien virkamiehet lukuun ottamatta nimismiehiä.
Webbplatsens språk: 
https://sites.google.com/site/mattiwalta/httpssitesgooglecomsitemattiwaltavirkamiehet

Visa mera
Tokoi-seuran sivuilla on julkaistu mm. kansanedustajana toimineen Oskari Tokoin (1873 - 1963) muistelmateokset sekä hänestä kertovia artikkeleita ja esitelmiä.
Webbplatsens språk: 
https://oskaritokoiseura.wordpress.com/

Visa mera
Uuno Alanko (1878–1964) oli aikansa merkittävä taidevaikuttaja. Hän oli insinööri, arkkitehti ja taidemaalari, joka teki pitkän uran myös alan opettajana. Jyväskylän taidemuseon verkkonäyttely kertoo Uuno Alangon taiteesta, elämästä ja maailmankatsomuksesta sekä hänen suhteestaan Keski-Suomeen.
Webbplatsens språk: 
https://uunoalanko.keskisuomentaide.fi/

Visa mera
Kirja kertoo vuonna 1952 perustetusta levy-yhtiöstä, jonka artisteja olivat muun muassa Laila Kinnunen, Brita Koivunen, Eino Grön, Olavi Virta, Georg Malmstén, Kirka ja Tapani Kansa.
Webbplatsens språk: 
https://www.musiikkiarkisto.fi/oa/_tiedostot/julkaisut/scandian-tarina.pdf

Visa mera
Verkkonäyttely esittelee artikkeleiden ja teoskuvien välityksellä Jyväskylän ja Hyvinkään seudulla vaikuttaneen Yrjö Saarisen (1899–1958) elämää ja taidetta. Sivustolla on myös väreihin ja väriteorioihin liittyvää pedagogista aineistoa ja tehtäviä. Verkkosivusto liittyy Jyväskylän taidemuseossa aiemmin esillä olleeseen näyttelyyn.
Webbplatsens språk: 
https://yrjosaarinen.maintaining.fi/

Visa mera
Teosluettelo sisältää tiedot Akseli Gallen-Kallelan 300 julkisiin kokoelmiin kuuluvasta maalauksesta. Sivustoa täydennetään edelleen. Tarjolla on myös henkilöhistoriaa sekä lista näyttelyistä ja kirjallisuudesta, joissa maalaukset ovat olleet esillä.
Webbplatsens språk: 
https://gallenkallela.org/catalogue/introduction

Visa mera

Sidor