Artikkelissa käsitellään Suomen 1820-luvun sensuuritointa erityisesti sosialistisen kirjallisuuden näkökulmasta.
Webbplatsens språk: 
http://www.tyovaenperinne.fi/tyovaentutkimus/2000/Koskinen.htm

Visa mera
Tekstuaalitieteiden sanasto esittelee tekstuaalitieteiksi kutsutun monitieteisen tutkimusalan termejä ja ilmiöitä sekä pyrkii vakiinnuttamaan sanastoa suomen kieleen. Siinä määritellään noin 500 kirjoihin, käsikirjoituksiin ja niiden tutkimiseen liittyvää käsitettä.
Webbplatsens språk: 
http://tekstuaalitieteidensanasto.finlit.fi:8080/search

Visa mera
Kirsin kirjanurkassa voi tutustua ahkeran bloginpitäjän lukukokemuksiin vuosien varrelta.
Webbplatsens språk: 
http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi/

Visa mera
Eri syistä kiellettyjen kirjojen on-line -näyttely, sivuja päivitetään jatkuvasti.
Webbplatsens språk: 
http://digital.library.upenn.edu/books/banned-books.html

Visa mera
Nykykirjallisuus ja nykyihmisen tilanne maailmassa ovat kirjallisuusblogin aiheita. Vakituiset kirjoittajat ovat kirjallisuudentutkijat Päivi Brink, Hanna Meretoja ja Päivi Kosonen. Sana on vapaa myös muille.
Webbplatsens språk: 
http://avaincafevoltaire.blogspot.com/

Visa mera
Yle Areenassa voi katsoa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin keskusteluja. Käännöskirjallisuuteen keskittyvä tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-3456518

Visa mera
Pietarsaaressa järjestettävän kirjallisuustapahtuman Runeberginviikon tapahtumat, yhteystiedot ja esiintyjät.
Webbplatsens språk: 
https://runebergsveckan.fi/fi/

Visa mera
Lukukeskuksen tietopaketti lasten ja nuorten lukemisesta, lukutaidosta ja lukumotivaatioon vaikuttavista tekijöistä.
Webbplatsens språk: 
https://lukukeskus.fi/tietoa-lukemisesta/

Visa mera
Nobelin kirjallisuuspalkinto, sen historia ja saajat.
Webbplatsens språk: 
https://www.nobelprize.org/prizes/literature/

Visa mera
Esittelyssä tunnettuja ja rakastettuja henkilöhahmoja Kreikan, Luxemburgin, Suomen, Unkarin ja Viron kirjallisuudesta. Suomesta mukana ovat Aino, Nummisuutarin Esko sekä Konsta Pylkkänen.
Webbplatsens språk: 
http://www.literarycharacters.eu/

Visa mera
Kirjailijoiden suosituksista voi etsiä inspiraatiota seuraavaa lukuelämystä varten. Sarjassa kirjailijat kertovat joko useamman tai yhden kirjan sisällöstä ja siitä, mikä kirjassa teki heihin vaikutuksen.
Webbplatsens språk: 
https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit?filter=Kirjailija%20suosittelee

Visa mera
Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain sisältää tieteellisiä artikkeleita, tutkimus- ja kirja-arviointeja sekä puheenvuoroja kotimaisesta ja ulkomaisesta kirjallisuudesta ja sen tutkimuksesta. Lehti on vapaasti luettavissa Journal.fi-palvelussa.
Webbplatsens språk: 
https://journal.fi/avain

Visa mera
Sivuilla kerrotaan vuonna 1927 perustetun Kirjallisuudentutkijain Seuran toiminnasta ja historiasta. Seuran julkaisu on kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain, jossa ilmestyy tieteellisten artikkeleiden lisäksi esseitä, haastatteluja, keskustelupuheenvuoroja ja kirja-arvosteluja.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjallisuudentutkimus.fi/

Visa mera
Lukukeskuksen kotisivuilta löytyy tietoa kirjallisuudesta, kirjallisuustapahtumista, lukemisharrastuksesta. Lukukeskuksen kautta voi myös järjestää kirjailijavierailuja esimerkiksi kirjastoihin tai kouluihin.
Webbplatsens språk: 
https://lukukeskus.fi/

Visa mera
Librarythingissä voi luoda luettelon omista kirjoistaan, lisätä niihin kuvailevia sanoja, arvostelun tai kuvauksen. Palvelussa voi tutustua muiden kirjallisuuden ystävien kokoelmiin, lukea muiden kuvauksia sekä etsiä itselleen sopivaa lukemista hakemalla esimerkiksi muuta kirjallisuuden kokoelmasta, jossa on omia kiinnostuksia lähellä olevaa materiaalia.
Webbplatsens språk: 
https://www.librarything.com/

Visa mera
The Pulitzer Prizes -sivusto sisältää listan kuluvana vuonna Pulitzer-palkinnolla palkituista journalisteista ja kirjailijoista. Lista sisältää myös perustelut valinnoille. Aikaisempien vuosien palkinnonsaajia voi hakea hakuohjelmalla tai aikajanan avulla. Sivuilla kerrotaan myös palkinnon perustajasta, Joseph Pulitzerista, sekä palkintojen historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.pulitzer.org/

Visa mera
Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön julkaiseman lehden tilaustiedot, numeroiden esittely, pääkirjoitus ja sisällysluettelo.
Webbplatsens språk: 
https://www.sarolehti.net/

Visa mera
Liitto toimii kirjallisuuden, taiteen ja kritiikin tekijöiden ja taiteen harrastajien järjestönä. Liitolla on maksullinen arvostelupalvelu kirjallisuuden, kuvataiteen, säveltämisen ja valokuvauksen harrastajille. Se järjestää myös kirjoittaja- ja kriitikkokoulutusta sekä kirjoituskilpailuja.
Webbplatsens språk: 
https://nuorenvoimanliitto.fi/

Visa mera
American Library Associationin julkaiseman Booklist -lehden verkkoversio sisältää arvosteluja, jotka on jaettu aikuisten, nuorten ja tietokirjallisuuden arvosteluihin ja esittelyihin. Lisäksi Booklistissa arvioidaan videoita, cd-romeja ja äänitteitä, uusimmissa numeroissa myös verkkoaineistoja. Sivuilla on myös bibliografioita sekä kirjailijahaastatteluja.
Webbplatsens språk: 
https://www.booklistonline.com

Visa mera
Haku hakee teosten sisällöistä ja tuo näkyviin teostiedot ja useimmiten pätkän tekstiä, johon annetut sanat sisältyvät. Osasta teoksista on vain tiedot, osaa teoksista voi esikatsella rajoitetusti, osa on PDF-muodossa kokonaisina. Aineisto on pääosin englanninkielistä.
Webbplatsens språk: 
https://books.google.com

Visa mera
Sivusto aloitti aikoinaan beat-kirjallisuudesta, mutta blogimuotoisessa verkkojulkaisussa liikutaan nyt huomattavasti laajemmalla kirjallisuuskentällä.
Webbplatsens språk: 
https://www.litkicks.com

Visa mera
Päätalo-instituutti on Taivalkoskella toimiva Kalle Päätalon kirjoittajaperinnettä edistävä ja ylläpitävä yhteisö, jonka pääasiallisena tehtävänä on edistää ja kannustaa kirjoittamisharrastusta sen eri muodoissa. Sivulla on tietoa mm. Kalle Päätalon elämästä ja tuotannosta, instituutin järjestämästä koulutuksesta sekä Napero-Finlandia satukilpailuista.
Webbplatsens språk: 
https://www.taivalkoski.fi/palvelut/kirjasto-ja-kulttuuri/paatalo-instituutti/

Visa mera
Suomen Kirjasäätiö on Suomen Kustannusyhdistyksen ja opetusministeriön v. 1983 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on sääntöjensä mukaan edistää ja tukea kotimaista kirja- ja sanataidetta. Säätiön jakamat palkinnot ovat Finlandia, Pikku-Finlandia, Tieto-Finlandia, Finlandia Junior, Topelius-palkinto, Eino Leino -palkinto, Mikael Agricola -palkinto ja Alvar Renqvist -palkinto.
Webbplatsens språk: 
https://kirjasaatio.fi/

Visa mera
Kattava esitys Iso-Britannian viktoriaanisesta aikakaudesta. Tietoa on poliittisesta ja sosiaalisesta historiasta, kulttuurin, taiteen, tieteen ja kirjallisuuden historiasta sekä tutkimusta ajan uskonnosta, filosofiasta ja teknologiasta. Sivulta löytyy bibliografioita.
Webbplatsens språk: 
https://victorianweb.org/

Visa mera
Jos ei keksi mitä lukisi, mutta tietää mistä pitää, lukuvinkkikone auttaa. Kriteerejä voi antaa mielialan ja mieltymysten mukaan liukuvalla asteikolla: iloinen/surullinen, perinteinen/kummallinen, hauska/vakava, romanttinen/realistinen, seksiä/ei seksiä. Lisäksi voi määritellä henkilöiden ominaisuuksia, juonen kulkua, miljöötä jne.
Webbplatsens språk: 
https://www.whichbook.net/

Visa mera
Bard Collegen ylläpitämä kansainvälistä kirjallisuuskenttää kartoittava julkaisu liikkuu myös alueilla, joiden kirjallisuutta tunnetaan huonosti.
Webbplatsens språk: 
https://www.wordswithoutborders.org/

Visa mera
Kirjastokaistan videossa Kai Ekholm käsittelee sananvapautta, sensuuria ja kiellettyjä kirjoja.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi/kai-ekholm-sensuuri-ja-sananvapaus/

Visa mera
Kirjastokaista on kaikille avoin verkkopalvelu, joka tarjoilee näkökulmia kirjastoihin ja kirjastoalaan videoiden ja radio-ohjelmien muodossa. Tapaat kirjastokaistalla mielenkiintoisia kirjastolaisia, vaihtuvia kirjastoteemoja sekä lukuisia kirjastojen ystäviä ja yhteistyökumppaneita.
Webbplatsens språk: 
https://www.kirjastokaista.fi

Visa mera

Sidor