Yleinen kulttuurihistoria

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
24 osumaa haulle. Näytetään 1 - 24 tulosta.
Keräilijä Marko Repo esittelee kirjassaan puu-, keramiikka- ja merenvahapiippuja ja niiden tekijöitä sekä piipunpolttoon liittyvää esineistöä. Kirjassa on valokuvia lähes 200 Turun museokeskuksen ja yksityishenkilöiden kokoelmiin kuuluvasta piipusta.
Sivuston kieli: 
https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//vanhoja_suomalaisia_piippuja_pdf-kirja.pdf

Näytä enemmän
Ranskan kulttuuriaarteet selattavissa avoimesti. Kulttuuriministeriön tuottamassa palvelussa voi tutkia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, taideteoksia, valokuvia henkilöistä ja paikoista sekä museoiden esineitä.
Sivuston kieli: 
https://www.pop.culture.gouv.fr/

Näytä enemmän
Radiosarjassa tutustutaan pelon kulttuurihistoriaan toimittaja Kaisa Pulakan seurassa. Matkaoppaina toimivat eri aikakausien kulttuurihistorian tutkijat. Sarja ei pelottele kuulijaansa, vaan tarjoaa mahdollisuuden oppia pelkokriittisyyttä.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50474025

Näytä enemmän
Ranskan kansalliskirjaston Gallica-kokoelmasta löytää kuvia, äänityksiä, karttoja, kirjoja, kirjoitusta vaikka mistä. Kokonaisuudesta löytää selaamalla musiikkiäänitteitä ja paljon kuvamateriaalia, esimerkiksi karttapalloja, kartastoja, luontopiirroksia, joita voi hyödyntää, vaikkei kielitaito riittäisikään tekstien tutkimiseen.
Sivuston kieli: 
https://gallica.bnf.fr/

Näytä enemmän
Ranskan kansalliskirjaston verkkonäyttelyt tuovat kotiin näyttelyitä laajasti kulttuurin eri aloilta. Englannin kielisessä palvelussa on eri näyttelyitä kuin ranskan kielisessä.
Sivuston kieli: 
http://expositions.bnf.fr/index_eng.php

Näytä enemmän
Täällä on tietoa aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, Unescon yleissopimuksesta ja alan järjestöistä. Sivuilla on julkaisuja sekä eri maiden elävän perinnön luetteloita.
Sivuston kieli: 
https://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/

Näytä enemmän
British Library'n tietoa ja lähteitä historian merkkihenkilöistä aakkoselliseksi hakuteokseksi järjestettynä.
Sivuston kieli: 
https://www.bl.uk/people

Näytä enemmän
Kulttuuriperintökasvatuksen seura vahvistaa lasten ja nuorten kulttuurista osaamista ja tukee kasvatus-, opetus- ja nuorisoalan ammattilaisten työtä kulttuuriperintökasvattajina. Sivuilla on seuran julkaisuja sekä tietoa toiminnasta.
Sivuston kieli: 
https://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/

Näytä enemmän
Sveaborg, Gamla Raumo, Petäjävesi gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, Sammallahdenmäki fornlämningsområde, Struves kedja samt Kvarkens skärgård presenteras i ord och bild.
Sivuston kieli: 
https://www.maailmanperinto.fi/wp-content/uploads/V%C3%A4rldsarvet-i-Finland.pdf

Näytä enemmän
Pieleen mennyt historia -podcastsarja pohtii, ovatko ihmiskunnan edistysaskeleet olleetkaan edistysaskeleita vai ovatko kansallisvaltioiden syntyminen, maanviljelyn kehittyminen, kivihiilen käyttö tai kielen kehittyminen johtaneet tielle tuhoon.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50677839

Näytä enemmän
New Delhissä sijaitsevan museon kokoelmissa on käymäläesineistöä useista maista eri aikakausilta; osa näistä on esillä verkkonäyttelyssä. Sivuilta löytyy myös Bindeswar Pathakin artikkeli käymälöiden historiasta.
Sivuston kieli: 
https://www.sulabhtoiletmuseum.org/

Näytä enemmän
Sivulla tietoa väreistä; värien historiaa, mistä värit syntyvät, mitä väri on ja mikä on värien ja pigmenttien symbolinen ja kulttuurihistoriallinen merkitys. Tietoa myös värjäämisestä ja kankaanpainosta.
Sivuston kieli: 
https://www.coloria.net/

Näytä enemmän
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran podcastissa paneudutaan kulttuurin, kirjallisuuden sekä historian kysymyksiin. Vesa Kyllösen vieraina keskustelemassa on tutkijoita ja oman alansa asiantuntijoita.
Sivuston kieli: 
https://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/kuuntele-keskustelemuksia-podcastia#.YhjnxCGLlsM

Näytä enemmän
Unescon ylläpitämä lista Unescon maailmanperintökohteista, mukana sekä kulttuurihistorialliset kohteet että luonnonkohteet. Lista on maittain aakkosissa. Suojelukohteet valitsee Maailmanperintökomitea.
Sivuston kieli: 
https://whc.unesco.org/en/list

Näytä enemmän
Lottamuseon juhlavuoden lifestyle –blogissa tarjolla kauneutta, terveyttä, muotia, käsitöitä ja reseptiikkaa 1920-1940-luvuilta.
Sivuston kieli: 
https://www.nostalgisetnaiset.fi/

Näytä enemmän
Artefactum (ISSN 2242-7414) on esinetutkimuksen vertaisarvioitu verkkojulkaisu.
Sivuston kieli: 
https://www.doria.fi/handle/10024/176210

Näytä enemmän
Kirja tutustuttaa lapsuuden historian keskeisiin tutkimustraditioihin, aineistoihin sekä menetelmiin, joiden avulla menneisyyden lapsuutta eri tieteenaloilla tutkitaan.
Sivuston kieli: 
https://oa.finlit.fi/site/books/e/10.21435/ht.288/

Näytä enemmän
Kaksiosaisessa radiosarjassa tutustutaan länsimaisen lääketieteen historiaan Galenoksesta parantajanaisiin.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-3996943

Näytä enemmän
Niina Mäkeläisen toimittamassa radiosarjassa sukelletaan käsin kirjoittamisen historiaan ja pohditaan kirjoittamisen merkitystä nykyaikana ja tulevaisuudessa.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50473745

Näytä enemmän
Suomen Rooman-instituutin podcast-sarja tarjoaa tietoa antiikista, mutta myös uusia näkökulmia tämän päivän elämään. Podcastia juontaa tutkijalehtori FT Elina Pyy.
Sivuston kieli: 
https://irfrome.org/tutkimus-2/tieteen-popularisointi/parlatorio-podcast/

Näytä enemmän
Ylen 30-osaisessa ohjelmasarjassa arkkitehti Aaro Söderlund ja toimittaja Jorma Kallenautio luotaavat antiikin historiaa ja sen perintöä nyky-Euroopalle. Sarja länsimaisen kulttuurimme perustasta aloittaa aikamatkansa noin 5 000 vuoden takaa. Ohjelmasarja on esitetty radiossa vuosina 2002-2004.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50591369

Näytä enemmän