Autonomian aika ja itsenäistyminen

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
29 osumaa haulle. Näytetään 1 - 29 tulosta.
Täällä voi tutustua Suomenlinnan historian venäläiseen aikakauteen. Sveaborgiksi nimetty linnoitus siirtyi Venäjän keisarikunnalle vuonna 1908. Venäläinen aika linnoituksessa kesti vuoteen 1918 saakka. Näyttely kertoo mm. Viaporin sotilaallisesta merkityksestä, tekniikan kehityksestä, rakentamisen uudistuksista ja kasarmin arjesta.
http://suomenlinna.fi/krepostsveaborg/

Näytä enemmän
Lisensiaatintutkimus kuvaa työväenliikkeen syntyä ja leviämistä Suomessa 1900-luvun alun maaseudulla ja siitä, miten yksilön aktiivisuus saattoi vaikuttaa liikeen ja aatteen kehitykseen. Lähtökohtana on suutari Vihtori Lindholmin toiminta ja sen vaikutus Urjalassa.
Sivuston kieli: 
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/76514/lisuri00103.pdf

Näytä enemmän
Ville Kajanteen tutkimuksen aiheena on kulttuuriadressi, jonka tarkoituksena oli painostaa Venäjän tsaari Nikolai II:sta ottamaan huomioon Suomessa esitetyt vaatimukset helmikuun manifestin peruuttamiseksi. Tutkimuksessa selvitetään, miten kansainvälinen kulttuuriadressi toteutettiin ja mikä teki sen tarpeelliseksi ja mahdolliseksi.
Sivuston kieli: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-653-450-6

Näytä enemmän
Artikkelissa tutkitaan vanhan Viipurin hiippakunnan kirjakokoelmia, niiden alkuperää ja kohtaloa ja kirjahistoriaan tiivisti limittyviä kirjastojen historiaa ja koulutuksen historiaa. Artikkeli on julkaistu teoksessa Kirkkohistorian alueilla (Toim. Ilkka Huhta ja Juha Meriläinen. SKHST 217). Helsinki: SKHS, 2011.
Sivuston kieli: 
https://blogs.helsinki.fi/tvhlaine/files/2012/01/Vanhan-Viipurin-kirjahistoria1.pdf

Näytä enemmän
Teos käsittelee Turun kaupungin yleissivistävän koulutuksen historiaa vuodesta 1872 vuoteen 2014. Siinä käydään läpi varhaisen koulun opetusta, vallanvaihtojen vaikutusta siihen ja sen vaatimuksiin sekä käytössä olleita oppimateriaaleja.
Sivuston kieli: 
https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//turun_koulut_historiikki_8mt.pdf

Näytä enemmän
Fakta om Borgå lantdag (25.3.-19.7.1809), Kejsar Alexander I:s tal vid lantdagens öppnande den 28 mars 1809 samt tal vid lantdagens avslutande, i.o.m. vilket Finland ansetts blivit "upphöjt bland nationernas antal". Innehåller också en litteraturförteckning.
Sivuston kieli: 
https://www.riksdagen.fi/SV/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eduskunta/historiallisia-dokument...

Näytä enemmän
Webbutställningen Det ryska Sveaborg presenterar Sveaborgs historia under den ryska tiden 1808-1918. I utställningen får man veta bl.a. om Sveaborgs militära betydelse, teknikens utveckling, moderniseringar inom byggandet och kasernens vardag.
http://suomenlinna.fi/krepostsveaborg/swe/index.html

Näytä enemmän
Webbplatsen beskriver händelser som ledde till Finlands självständighet och presenterar framstående personer som har spelat en central roll för Finlands självständighet och den finländska kulturen.
Sivuston kieli: 
http://sjalvstandighet100.fi/

Näytä enemmän
Det historiska infopaketet Riksdagen och självständigheten 1917 presenterar händelserna under det dramatiska året sett ur lantdagens synvinkel. Via infopaketets länkar kan läsaren bekanta sig med den debatt som fördes i lantdagen 1917 om självständighetsfrågan samt med en del av de centrala självständighetshandlingarna.
Sivuston kieli: 
https://www.eduskunta.fi/SV/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/eduskunta-ja...

Näytä enemmän
Boken behandlar den allmänbildande undervisningens historia i Åbo från 1872 till 2014. Den berättar om skolundervisningens praktiker, hur de påverkades av maktskiftena i vårt land och hurdant läromaterial användes genom tiderna.
https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//historiikki_ruotsi_web.pdf

Näytä enemmän
Siirtolaisuusinstituutin arkiston aineistot Finnassa käsittävät kirjeitä ja valokuvia, jotka liittyvät suomalaisten maastamuuttoon ja ulkosuomalaisuuteen 1800- ja 1900-luvuilla. Aineistoja on esimerkiksi Australiasta, Brasiliasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista.
Sivuston kieli: 
https://finna.fi/Search/Results?filter%5B%5D=~building%3A%220%2Fsiirtolaisuusinstituutti%2F%22

Näytä enemmän
Pro gradu -tutkielmassa paneudutaan maaseudun työväestön, torppareiden, mäkitupalaisten, muonamiesten ja loisten asuinolosuhteisiin ja niihin suhtautumiseen ja suunnitelmiin niiden parantamiseksi.
Sivuston kieli: 
https://trepo.tuni.fi/handle/10024/95340

Näytä enemmän
Vuonna 1899 kerättiin helmikuun manifestia vastustavaan suureen adressiin yli puoli miljoonaa nimeä. Pitäjittäin ja kaupungittain valittu lähetystö lähti viemään adressia suuriruhtinaalle. Lähetystön jäsenistä julkaistiin kuvasto, jonka Ulrika Juselius on digitoinut. Kuvasto on pdf-muodossa.
Sivuston kieli: 
http://www.phpoint.fi/ulrikaj/delegation.pdf

Näytä enemmän
Johan Vilhelm Snellmanin kootut teokset. Koottujen teosten yhteydessä on kuvausta J. V. Snellmanista ja hänen toimistaan eri aikoina, kronologia sekä kuvia.
Sivuston kieli: 
http://snellman.kootutteokset.fi/

Näytä enemmän
Elias Lönnrotin ensimmäisen kerran vuonna 1839 ilmestynyt lääkärikirja esittelee tavallisimpia tauteja ja niiden hoitoa ja antaa terveen elämän ohjeita.
Sivuston kieli: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/teos/binding/1907427?page=1

Näytä enemmän
Sivuille on koottu koko Suomenlinnan historia aikakausittain, tiedot saaren museoista, ravintoloista ja muista palveluista sekä siellä toimivista organisaatioista. Opaskarttaan on koottu suosituimmat kohteet.
Sivuston kieli: 
https://www.suomenlinna.fi/

Näytä enemmän
Ylen juttusarja kertoo tapahtumista ja ihmiskohtaloista sadan vuoden takaa Suomen itsenäistymisen alkuajoilta.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/uutiset/3-9417230

Näytä enemmän
Venäläisen sotaväen jäljiltä Suomeen jääneitä arkistoaineistoja, kuten sotilasasiakirjoja, piirustuksia ja karttoja. Osa aineistosta löytyy Kansallisarkiston Vakka -tietokannasta digitoidussa muodossa, osasta löytyy vain kuvailutiedot.
Sivuston kieli: 
https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=%22Ven%C3%A4l%C3%A4isten+sotilasasiakirjojen+sekalaiset+...

Näytä enemmän
SKS:n verkkojulkaisussa esitellään lähes 500 keisarillista Venäjää palvellutta suomalaista kenraalia ja amiraalia. Pienoiselämäkerrat käsittävät kohdehenkilöiden henkilö- ja perhetietojen lisäksi tietoja heidän uransa etenemisestä sekä saaduista kunnia- ja ansiomerkeistä. Tietoa voi hakea joko hakulomakkeella tai sukunimen mukaan aakkosittain järjestetystä listasta.
Sivuston kieli: 
https://kansallisbiografia.fi/kenraalit

Näytä enemmän
Elävässä arkistossa voi kuunnella historiantutkija Tauno Kuusimäen laatimia haastatteluja, joissa jääkärikoulutukseen Saksaan vuosina 1915-1916 lähteneet miehet kertovat vaiheistaan.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/23/uutta-valoa-jaakarihistoriaan-nain-he-itse-sen-kertoivat

Näytä enemmän
Vuonna 1961 julkaistu väitöskirja on kattava kuvaus Suomen torpparilaitoksen toiminnasta, kehityksestä ja lakkauttamisesta.
Sivuston kieli: 
https://www.doria.fi/handle/10024/167613

Näytä enemmän
Sivustolla kuvataan Suomen itsenäisyysvaiheen tapahtumia ja keskeisiä merkkihenkilöitä. Kronologia esittelee itsenäistymiskehityksen kannalta tärkeitä päivämääriä sekä muita merkittäviä tapahtumia. Pienoiselämäkerrat kertovat politiikan, talouden, median, sivistyksen, puolustuslaitoksen ja urheilun aloilla toimineista henkilöistä.
Sivuston kieli: 
http://itsenaisyys100.fi/

Näytä enemmän