Nimistön tutkimus. Nimet. Sanat

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
6 osumaa haulle. Näytetään 1 - 6 tulosta.
Tänne on koottu Kotimaisten kielten keskuksen digitoimat sadan vuoden aikana kerätyt paikannimikokoelmat. Sisältöjä täydennetään edelleen. Palveluun on tulossa myös toiminto, jonka avulla käyttäjät voivat osallistua tietojen tuottamiseen.
Sivuston kieli: 
https://nimiarkisto.fi/

Näytä enemmän
Kotimaisten kielten keskuksen julkaisu sisältää noin 5 000 suomenkielistä ja 700 ruotsinkielistä sukunimiehdotusta. Julkaisu on tarkoitettu avuksi niille, jotka haluavat ottaa käyttöön kokonaan uuden sukunimen.
Sivuston kieli: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/ehdotuksia_uusiksi_sukunimiksi

Näytä enemmän
Nimisamposta voi tutkia paikannimistöä Suomessa. Aineistona palvelussa on Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto ja Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisteri.
Sivuston kieli: 
https://nimisampo.fi

Näytä enemmän
Tiina Aallon tutkimus ukko-sanan sisältävistä paikannimistä. Aalto on selvittänyt muun muassa ukko-paikkojen ominaisia topografisia piirteitä ja pohtinut niiden osuutta nimeämisperusteisiin.
Sivuston kieli: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5350-0

Näytä enemmän
Hakemistosta voi tarkistaa Suomen kaupunkien, kuntien, kylien ja kaupunginosien nimien taivutuksen, nimien nykysuositusten mukaisen kirjoitusasun sekä mahdolliset ruotsin- tai saamenkieliset rinnakkaisnimet.
Sivuston kieli: 
https://kaino.kotus.fi/asutusnimihakemisto/

Näytä enemmän
Sirkka Paikkalan vuonna 2004 ilmestyneessä väitöskirjassa kerrotaan seikkaperäisesti, miten moderni sukunimikäsitys ja yhtäläinen nimikäytäntö kehittyivät ja ketkä niitä olivat kehittämässä.
Sivuston kieli: 
https://scripta.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk42/Se_tavallinen_Virtanen.pdf

Näytä enemmän