Antiikki

Enemmän linkkejä Aiheet-valikosta
17 osumaa haulle. Näytetään 1 - 17 tulosta.
Ylen radiosarjassa sukelletaan vanhan ajan ja antiikin kadonneiden kaupunkien saloihin: Deir El Medina, Babylon, Thonis Herakleion, Assur, Petra ja Pompeji.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50383256

Näytä enemmän
Toimittaja Jorma Kallenautio ja antiikintutkija, arkkitehti Aaro Söderlund pureutuvat joulun historiaan ja sen pakanallisiin juuriin.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50416059

Näytä enemmän
Haastattelussa toimittaja Jakke Holvas keskustelee historiantutkija Christa Steinbyn kanssa länsimaisen historiankirjoituksen isänä pidetyn Herodotoksesta (484–425 eaa.), hänen tavastaan kirjoittaa historiaa sekä merkityksestään.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/audio/1-50908307

Näytä enemmän
Tiedettä ja sirkushuveja -podcast keskittyy antiikin ja keskiajan ilmiöiden analyysiin.
Sivuston kieli: 
https://research.tuni.fi/trivium-fi/podcast/

Näytä enemmän
Kalervo Koskimiehen tyylikäs kuvadokumentti Rooman nähtävyyksistä, lähinnä historiallisista rakennuksista ja forumeista.
Sivuston kieli: 
http://www.vedute.fi//imbas/roma/startpage.php

Näytä enemmän
Lukion filosofian materiaalissa käsitellään filosofeja Sokrates, Platon, Aristoteles, Descartes, Locke ja Kant sekä filosofian historiaa..
Sivuston kieli: 
https://www.mv.helsinki.fi/home/olappi/lukionfilosofia/index.htm

Näytä enemmän
Ajan mittaamisen historiasta kertovassa radio-ohjelmasarjassa toimittaja Seppo Heikkinen ja almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen avaavat ajanlaskun historiaa. He vastaavat muiden muassa kysymyksiin miksi vuodessa on 12 kuukautta, miksi vuorokaudessa on 24 tuntia ja miksi tunnissa on 60 minuuttia?
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50449678

Näytä enemmän
Kurssilla tutustutaan kuudesta näkökulmasta Rooman valtakunnan ja roomalaisten elämän ominaispiirteisiin. Samalla selviää, miten antiikin Rooman perintö näkyy edelleen elämässämme. Kurssilla perehdytään myös lähteisiin ja menetelmiin, joiden avulla tutkijat ovat selvittäneet antiikin Rooman historiaa.
Sivuston kieli: 
https://antiikin-rooma.learnworlds.com/

Näytä enemmän
Iltapäiväkävelyllä tutkijan kanssa -sarjan kävelykierros Roomassa, Italiassa esittelee antiikin Rooman aikaisia monumentteja ja ihmisiä, jotka niihin liittyvät. Kierros on kuunneltavissa äänitteenä. Oppaana toimii Suomen Rooman-instituutin tutkijalehtori Elina Pyy. Kierroksen aikana vieraillaan viidellä eri Augustuksen aikakauden monumentilla, joiden kautta Pyy kertoo keisarin elämässä vaikuttaneista naisista, hänen vaimostaan Liviasta, tyttärestään Iuliasta, sisarestaan Octaviasta sekä Egyptin kuningatar Kleopatrasta. Augustus eli vuosina 63 eaa. – 14 jaa., ja vallassa hän oli vuosina 27 eaa. – 14 jaa.
Sivuston kieli: 
https://politiikasta.fi/opastukset/naiset-rooman-keisari-augustuksen-elamassa-keita-he-olivat/

Näytä enemmän
Ylen ohjelmasarjaa seuraa kirjailija Tatu Vaaskiven jalanjälkiä Italian maaperällä. Vaaskiven teosten antiikin kulttuurimaisemat löytävät tiensä ohjelmiin.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/1-3808644

Näytä enemmän
Jaakko Ojamo esittelee diplomityössään, miten antiikin Rooman aikainen akvedukti toimii ja mitä eri osia se sisältää. Työssä käydään läpi akveduktien tekniset rakenteet ja arkkitehtoniset osat.
Sivuston kieli: 
https://aaltodoc.aalto.fi/bitstream/handle/123456789/28609/master_Ojamo_Jaakko_2017.pdf?sequence=1&i...

Näytä enemmän
Arno Forsiuksen artikkeli Lääkärilehti Duodecimissä kertoo kullasta, suitsukkeista ja mirhasta ja niiden merkityksestä lääketieteessä ajanlaskumme alun aikaan.
Sivuston kieli: 
https://www.duodecimlehti.fi/duo93932

Näytä enemmän
Antiikintutkija, dosentti Maijastina Kahlos keskustelee podcastissa antiikintutkimuksen aiheista muiden asiantuntijoiden kanssa.
Sivuston kieli: 
https://maijastinakahlos.net/category/podcast/

Näytä enemmän
Khelidon on yhteisöblogi, jossa voi lukea antiikin ja nykyisyyden ilmiöiden kohtaamisista, sanoista, kielistä ja merkityksistä.
Sivuston kieli: 
http://khelidon.fi/

Näytä enemmän
Suomen Rooman-instituutin podcast-sarja tarjoaa tietoa antiikista, mutta myös uusia näkökulmia tämän päivän elämään. Podcastia juontaa tutkijalehtori FT Elina Pyy.
Sivuston kieli: 
https://irfrome.org/tutkimus-2/tieteen-popularisointi/parlatorio-podcast/

Näytä enemmän
Ylen 30-osaisessa ohjelmasarjassa arkkitehti Aaro Söderlund ja toimittaja Jorma Kallenautio luotaavat antiikin historiaa ja sen perintöä nyky-Euroopalle. Sarja länsimaisen kulttuurimme perustasta aloittaa aikamatkansa noin 5 000 vuoden takaa. Ohjelmasarja on esitetty radiossa vuosina 2002-2004.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50591369

Näytä enemmän
Suomen Ateenan-instituutti harjoittaa ja edistää monipuolisesti Kreikan historian ja kulttuurin tutkimusta.
Sivuston kieli: 
https://www.finninstitute.gr/

Näytä enemmän